Gratis verzenden NL en BE muv eilanden en milieuzones
Leverbaar in heel Europa
Ook voor zakelijke klanten
Maatwerk mogelijk

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal Eigenschappen

Cortenstaal is een unieke metaallegering bestaande uit een samenvoeging van ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. De combinatie van metalen zorgt voor een dichte oxidatielaag, ook wel patinalaag genoemd. Deze roestlaag zorgt voor een sterk vertraagd roestproces en beschermd bij blootstelling aan wisselende natuurlijke omstandigheden.

N.B.: (vrijwel) alle producten in deze webwinkel worden 'blank' geleverd. De warme cortenstaal kleuren worden gevormd door een natuurlijk roestproces. Wilt u het roestproces versnellen, lees dan hieronder verder bij Cortenstaal Onderhoud.

Het staal met de gepatenteerde handelsnaam COR-TEN (COR = corrosion resistent = corrosiebestendig en TEN = tensile strength = treksterkte), is door US Steel ontwikkeld met als doel weervast (ook wel weerbestendig) staal te creëren.

 

"Ontwikkeld met als doel om weerbestendig staal te creëren"

 

Cortenstaal Toepassingen

De daardoor brede toepasbaarheid is terug te zien in o.a. architectuur, ontwerpen voor tuinen, scheepsbouw, constructies, en kunst. De typerende roestkleur volgt een dynamisch aanzicht en is gevormd na zo’n 1 à 2 jaar afhankelijk van vochtigheid, temperatuur, zon, weer en wind.

Naast de sfeervolle kleur heeft corten een sterkte vergelijkbaar met roestvrij staal (RVS) en gaat het ruim acht keer langer mee dan gangbare metaalsoorten.

 

"Cortenstaal gaat ruim acht keer langer mee"

 

Cortenstaal Onderhoud

COR-TEN heeft geen vast onderhoud nodig. Simpel gezegd, het product wordt in de tuin geplaatst en de natuur doet haar werk. Dit roestproces is te versnellen en te stoppen.

Versnellen en gelijkmatiger laten roesten is mogelijk met een zout of zuuroplossing. Voor zout, volstaat keukenzout en bij zuur kan worden gedacht aan azijn en zelfs karnemelk. Meng dit met water in een plantenspuit en spuit het product in.          

Corten kan water afgeven en is niet bestand tegen natte bladeren, deze versnellen corrosievorming doordat het proces van nat worden en opdrogen wordt versneld. Wanneer het roestproces wenst gestopt te worden door bijvoorbeeld roestwater of wanneer het product de gewenste roestkleur heeft gekregen, dan wordt daarvoor Cortenstaal Vernis gebruikt.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »